Przepisy na Babki wielkanocne
Wielkanoc bez babki to nie święta. To tradycyjne ciasto, posypane cukrem pudrem lub obficie polan..
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło roztop w rondlu i dodaj sok i otarta skórkę z cytryny.
Krok 2
W dużej misce utrzyj jajka z cukrem i ziarnami przepołowionej wanilii, do momentu aż masa będzie jasna, gęsta i puszysta.
Krok 3
Gdy masa będzie gotowa dodaj do niej przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie zmiksuj.
Krok 4
Dodaj roztopione masło z cytryną i jeszcze chwile mieszaj.
Krok 5
Formę na babkę posmaruj masłem i oprósz posiekanymi migdałami.
Krok 6
Do tak przygotowanej formy wlej masę i piecz 45 min. w 170 st. C (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz